Следвайте Гласове в ТелеграмИзраелската армия е изтеглила по-голямата част от войските

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИзраелската армия е изтеглила по-голямата част от войските
Коментари Харесай

На шестия месец от войната израелската армия се изтегли от Южна Газа

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Израелската войска е изтеглила по-голямата част от войските си от Южна Газа като се изключи една бригада, заяви боен представител, представен от Ройтерс. Това стана в деня, когато се навършват 6 месеца от началото на войната на Израел с " Хамас ".

Според " Канал 12 " сраженията в Хан Юнис са завършили, а в града към този момент няма бойци на " Хамас ".

" 98-ма дивизия на израелската войска завърши задачата си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от линията Газа, с цел да възвърне загубите си и да се приготви за последващи интервенции ", оповестиха през днешния ден Израелските въоръжени сили.

" Значителна част от израелските военни " не престават да работят в линията Газа и ще запазят свободата на деяние на израелските въоръжени сили и тяхната дарба да организират прецизни разследващи интервенции ", показаха те.

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис бележи повратна точка в израелската тактика в продължаващата война в Газа или е нов промеждутъчен стадий по пътя към допустима интервенция в град Рафах на границата с Египет, осведоми Българска телеграфна агенция.

Разнопосочни сигнали

Новината се оповестява след още един кръг на договаряния за договорка, с която краткотрайно биха спрели сраженията след шест месеца война, в подмяна на освобождение на заложниците, държани в Газа (около 100 от тях се счита, че са живи). Египет в това време се готви за нов кръг договаряния дни откакто " Хамас " съобщи, че от Кайро е пристигнало ново предложение, само че то не съдържа нищо ново.

Израел упорства от месеци, че е твърдо решен на интервенция в южния град Рафах, където са намерили леговище близо половината (1.3 млн.) от жителите на Газа, избягали от други региони на линията в хода на войната. Организация на обединените нации и редица дълго подкрепяли войната страни се опълчват на интервенцията, защото съгласно тях тя излага цивилните на риск. Не е известно по какъв начин решението за евакуиране се съотнася към интервенцията в Рафах.

Призивите за преустановяване на огъня зачестиха след гибелта на 7 филантропични служащи в Газа вследствие на израелски удар тази седмица. Гибелта им подтикна американския президент Джо Байдън към най-острите послания към премиера Бенямин Нетаняху от началото на войната; Белият дом изиска преустановяване на огъня и бърза договорка за освобождение на заложниците. Преди ден английският министър председател Риши Сунак също изиска спорът " да завърши незабавно ".

Неизвестно е и дали дейностите на израелската войска са свързани с данните за повишен риск от ирански ответен удар в отговор на офанзивата, при която бяха убити двама ирански генерали в Дамаск. В четвъртък отпуските в армията бяха прекъснати, стартира и заглушаване на GPS, достигнало до Ерусалим и Тел Авив.

Израелските медии поясниха решението по друг метод. " Йедиот ахронот " цитира източници, съгласно които то било обвързвано с подготовка за офанзивата в Рафах; съгласно събеседници на " Аарец " задачата била прекосяване към " фокусирани интервенции ", каквито още се организират на север против съответни цели.

Източници: Дневник, dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР